Veliki Preslav

/ забележителности и места за настаняване /
Дестинация
Забележителности и места за настаняване в и около Veliki Preslav
принтирай

Забележителности в и около Veliki Preslav | BgVakancia.com

1 от 3 снимки
Велики Преслав - Велики Преслав
Велики Преслав е втората българска столица (от 893 до 969 година). Градът е възникнал през първата половина на IX век по време на управлението на хан Омуртаг като военен лагер с укрепен дворец и гарнизон. За столица я провъзгласява цар Симеон. Най-великите хора на перото са работили тук – Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски, Презвитер Кузма. Днес, голяма част от великолепието на някогашната столица, е съхранено в Археологически музей „Велики Преслав.
1 от 3 снимки
Томбул джамия "Шериф Халил Паша" - Шумен - 22.4 км., 25 минути с кола
Джамията „Шериф Хали паша” и сградите около нея са построени през 1744 година. Своето наименование Томбул, храмът е получил от издутата форма на купола си, чиито връх е на 26 метра от земята. Територията, на която е разположен храмът е приблизително 1800 кв.км. Светилишният комплекс се състои от една главна сграда, която представлява молитвен дом, голям двор и една отделна постройка, в която има точно 12 стаи, които служели като пансион към медресето. Томбул джамия "Шериф Халил Паша" е втората по големина джамия на Балканския полуостров.
1 от 4 снимки
Регионален исторически музей - Шумен - Шумен - 21.1 км., 22 минути с кола
Изложените предмети са категоризирани по епохи, като могат да се видят много, изработени от кости, бронз, мед и камъни. Има също така и много керамични и глинени съдове. В музея могат да се видят и земеделски сечива, като сърпове, мотики и лопати, както и шлемове и ризници. Има и отделна зала, в която са изложени златни накити и монети, както и зала с много документи и снимки. Много от предметите са намерени при проучването на старите столици, които са в близост до Шумен - Велики Преслав и Плиска.
1 от 3 снимки
Къща - музей Добри Воийников - Шумен - 21.4 км., 24 минути с кола
Добри Войников е бил учител, диригент, пишел е учебници и е редактирал вестник. Той е и автор на първата българска драма. Къщата е на два етажа, като интересното за нея е, че я е строил лично Добри Войников. Тя е в типично възрожденски стил - бяла с много прозорци, които са боядисани в тъмно, за да изпъкват. Влизайки вътре, може да се види кабинета, в който е работил, стаята за гости, както и стаята за музика, в която е изложена цигулката, на която е свирил и палката му за дирижиране.
1 от 3 снимки
Историко-археологически резерват “Шуменска крепост” - Шумен - 20.6 км., 21 минути с кола
Археолозите твърдят, че тя е построена на четири платформи в ранната и късна античност, а по-късно в Средновековието е била разширена. Траките са първите заселници. Крепостта има важно историческо значение. Крепостта е един от най-добре проучените археологически обекти в страната. Крепостна и култова архитектура, жилищни и стопански сгради и хиляди движими паметници свидетелстват за разнообразните й функции през различните епохи, най-вече през времето на Второто българско царство.
1 от 4 снимки
Пещера Бисерна - Шумен - 23.4 км., 21 минути с кола
Пещерата Бисерна не е една от най-известните в България, но е една от най-красивите. Тя е дълга около 3000 метра, а приблизително 1800 от тях са достъпни за посещения от туристи. Главната галерия – Сухата, е забележителна с равен таван и неравен под, застлан на много места със срутени от тавана големи и малки скални блокове, между които се провира солидна бетонна пътека и стълби. Под сухата галерия е разположена Водната галерия. Пресичането на Главната галерия с Водната се осъществява чрез мост. Сводът на най-голямата пещерна кухина изобилства с разноцветни сталактити, не по дълги от 50 см. По върховете на много от сталактитите като диаманти блестят стотици капки карстова вода.

Настаняване в Veliki Preslav | BgVakancia.com

Комплекс Омуртагов мост Тип: Хотел във Велики Преслав
Цени от: 35 лева за Единична стая
Брой наематели: 45
За резервации: +359 894 668 266
Къща за гости Dio House, Драгоево Тип: Къща за гости във Велики Преслав
Брой наематели: 14
За резервации: +359 895 26 25 66
Къщи за гости Божи дар Тип: Къща за гости във Велики Преслав
Брой наематели: 25
За резервации: +359 897 08 06 52


Благодарим за отделеното време
За нас е много важно да знаем вашата оценка за сайта. Ще се радваме да прочетем вашите коментари и препоръки, както позитивни, така и негативни.

Вашето впечатление от сайта:
Изобщо не ми харесва Много ми харесва

Коментари и препоръки:


Вие сте:


Ако желаете да се свържем с вас, моля, напишете вашия E-mail или телефон за връзка:
Изпрати
Вашият отзив беше изпратен успешно.
Благодарим за отделеното време.
Затвори
Докладвай за проблем с тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Изпрати на приятел
затвори
Вашите имена

Вашият E-mail:

E-mail на получателя:

Допълнителен коментар:
изпрати
Изпрати на приятел
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Предложете ни забележителност
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко забележителността, която искате да бъде добавена:
изпрати
Предложете ни забележителност
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Затвори